dinsdag 8 december 2020

#2.6 DESKRESEARCH

Beter laat dan nooit ben ik maar eens aan mijn deskresearch begonnen. Het voelt niet echt logisch om hier midden in dit project aan te beginnen en dat is ook niks voor mij. Tijdens mijn vorige opleiding heb ik geleerd altijd eerst grondig onderzoek te doen en daarna pas met de uitwerkingen te beginnen. Het voelde dan ook wat onwennig om nu pas te beginnen met mijn deskresearch. 

Wel had ik direct aan het begin de hoofdvraag van mijn deskresearch opgesteld. Doordat ik ook deze periode weer voor een klant werk, vond ik het vanzelfsprekend dat de vraag van de klant voorop stond. Karen was dringend toe aan het professionaliseren van haar Instagram en het was dan ook meer dan logisch dat mijn hoofdvraag hierop zou aansluiten.   Daarom heb ik gekozen om in mijn deskresearch antwoord te geven op de vraag: Welke stappen zijn er nodig om je Instagram account te professionaliseren? 

Normaal gesproken zou ik ook deelvragen opstellen, maar omdat het nu duidelijk over stappen gaat leek het mij duidelijker om een stappenplan op te stellen. Ik hoefde niet lang na te denken of ik had het geweldige idee om dit stappenplan uit te werken in de vorm van een cursus 'Instagram'. Karen had mij tenslotte aan het begin van dit project gevraagd om een paar tips te geven en wat zaken van de app uit te leggen. 1 en 1 is 2 en door dit idee had ik gelijk ontzettend veel zin om te beginnen met het deskresearch (klinkt gek I know).

Naast het stappenplan wat de basis van mijn deskresearch zou worden, heb ik ook nog even aan Karen gevraagd waar ze meer over te weten wilde komen. Ze gaf aan dat ze graag meer wilde weten over stories, het gebruik van de contentkalender en het plannen van content. Ondanks dat ik al best wat weet van Instagram had ik mij nooit eerder verdiept in die laatste twee onderdelen. Dit was dan ook wel een onderzoek waard.

Doordat op mijn hoofdvraag een veelomvattende antwoord gegeven kan worden, was het nodig om uitgebreid onderzoek te doen. But where to begin? Om een gericht antwoord te geven ben ik begonnen met de ontwerpen van het stappenplan. Het leek mij logisch om dit te basseren op het gebruik van de app 'Instagram'. Daarom ben ik begonnen de hele app door te lopen om zo een keuze te maken in de verschillende stappen. Hieruit volgden de stappen: Content, Huisstijl, Uitstraling, Interactie, Tijd en hoeveelheid, Foto's in grid, Stories en Video's. 

Na de keuze van deze onderwerpen ben ik begonnen met het lezen van het boek 'Instaproof'. Dit leek mij een betrouwbare bron, waar nog wel eens dingen in zouden kunnen staan die ik zelf nog niet wist. Direct bij het lezen van de inhoud van het boek zag ik veel dezelfde ontwerpen terugkomen. Sommige onderwerpen uit het boek vielen samen in de stappen die ik had gekozen. Hieruit kon ik opmaken dat ik al in de goede richting zat, nu alleen nog inhoudelijk opzoek naar de informatie. Dit heb ik onderzocht door gebruik te maken van bronnen van Internet en de business video's van Annie van Duis. Ik kwam haar tegen op YouTube en vond het heel prettig om het op deze manier informatie te verkrijgen. 

Mijn complete deskresearch in te vinden op mijn portfolio website. De stappen die ik vanuit het deskresearch heb opgesteld voor de cursus zet ik hieronder! Zo krijgen jullie wel even een beeld van de inhoud. Tot slot zet ik mijn conclusie over het deskresearch ook hieronder! 

Uitwerking cursus







Conclusie Deskresearch

Tijdens dit deskresearch heb ik antwoord gegeven op de vraag: Welke stappen zijn er nodig voor het professionaliseren van een Instagram account. Hierin ben ik aan de slag gegaan met een overzichtelijk stappenplan, waarin alle belangrijke tools te vinden zijn die een Instagram account een professionelere uitstraling geven. Het deskresearch heb ik opgebouwd door eerst mijn eigen ervaring met de verschillende onderdelen te delen. Hierin geef ik aan wat ik al wist over het onderwerp. Dit heb ik aangevuld met informatie vanuit verschillende bronnen. Ik heb gebruikt gemaakt van het boek Instaproof, de business video’s van Annic van Duis, bronnen van het Internet en natuurlijk de app ‘Instagram’ zelf. Door gebruik te maken van deze gevarieerde bronnen, hoop ik een zo betrouwbaar onderzoek te hebben neergezet. 
 
In de eerste stap gericht op ‘Content’, heb ik door mijn deskresearch ontdekt dat het ontzettend belangrijk is om profielpagina professioneel over te laten komen. In één oogopslag scannen mensen namelijk wie je bent, wat je doet en het belangrijkste, of je het volgen waar bent. Daarnaast is het belangrijk om je als bedrijf te verdiepen in de doelgroep en in te spelen op trends en ontwikkelingen om professioneel over te kunnen komen.
 
In het tweede onderdeel over de Huisstijl van je account heb ik in mijn onderzoek gevonden dat ook dit weer een belangrijk onderdeel is om professioneel over te komen op je (potentiële) volgers. Je account weerspiegeld wie je bent en elke stijl je hebt, dit moet uiteraard aansluiten bij de visie en uitstraling van je bedrijf. Het creëren van een eenheid (in bijvoorbeeld de feed of biografie) zorgt voor een mooi geheel en zegt ook wat over de professionaliteit van je bedrijf. 
 
In het onderdeel over de Uitstraling van foto’s ben ik erachter gekomen dat Instagram draait om mooie content. Ook hier is de eenheid in de feed en bewerking weer van belang voor een professionele uitstraling. Door passie, eerlijkheid en enthousiasme uit te stralen, zorg je ervoor dat mensen enthousiast worden van je foto’s. 
 
In de stap ‘Interactie’ kwam ik tot veel inzichten tijdens mijn deskresearch, omdat ik met dit onderdeel minder bekend was. Ik ben opzoek gegaan naar de werking van het algoritme en vooral het trotseren ervan. Dit is belangrijk voor een bedrijf om mee te nemen in het plaatsen van je content. Om zichtbaar op Instagram te worden, is het belangrijk om te zorgen voor veel interactie met je volgers. Door wederzijdse interesse laat je zien dat er een hechte band kan ontstaan. Dit geeft de persoonlijke kant van een professioneel bedrijf weer en speelt ook een grote rol in het vergroten van je bereik.
 
Tijdens mijn onderzoek naar de stap ‘Tijd en hoeveelheid’, kwam ik erachter dat je met een bedrijfsprofiel alle statistieken van je content kan bijhouden. De weergaven zijn een belangrijke graadmeter voor je zichtbaarheid in het algoritme. Door in te spelen op je doelgroep weet je op welke momenten je het beste foto’s kan plaatsen. Dit draagt bij aan de professionaliteit van je bedrijf, doordat je goed weet wanneer je doelgroep actief is. Om als bedrijf professioneel over te komen is het hanig om alles vooraf te bedenken en te creëren. Dit kan verwerkt worden in een contentkalender of in het plannen van posts. 
 
In mijn deskresearch onderzocht ik de stap ‘Foto’s in grid’. Hierbij vond ik een aantal bruikbare tools om het bereik van je content te vergroten en meer professionaliteit uit te stralen. Door het gebruik van hashtags creëer je een zoekfunctie en filterfunctie, waardoor mensen sneller bij je foto terecht komen. Door het gebruik van je locatie bij het plaatsen van een foto, zorg je ook voor meer zichtbaarheid. Taggen/noemen zorgt voor de nieuwste trend: User Generated Content. Dit is voor bedrijven ontzettend belangrijk omdat je hierin weer de band met de klanten te versterken.  
 
In het onderdeel ‘Stories’ kwam ik erachter dat er ook hierbij weer veel tools zijn om je bedrijf professioneler te laten overkomen. Stories geven de perfecte mogelijkheid om real life content te plaatsen. Ook de uitstraling van de Stories spelen weer een rol in de professionaliteit en moeten aangepast worden op de huisstijl van de rest van het account. 
 
In de laatste stap van het stappenplan onderzocht ik de nieuwste trend op Instagram: Video Reels/IGTV. Tijdens mijn deskresearch kwam ik erachter dat wat het verschil wat tussen beide video’s en ontdekte ik het belang van video. Bij het maken van deze video’s wordt er meegegaan met de trend en dit zorgt ervoor dat je als bedrijf professioneel overkomt. Uiteraard moet er bij elke video goed worden ingespeeld op het doel en de doelgroep. 
 
Na bij elke stap grondig onderzoek te hebben gedaan, heb ik mijn eigen invulling en de informatie verwerkt in een bondige uitwerking voor de cursus. Hierin heb ik de belangrijkste punten opgeschreven en bij sommige onderdelen een opdracht bedacht. Hierdoor kan de informatie gelijk toegepast worden in de praktijk en wordt de cursus ook nog interactief. Het is mij gelukt om de verschillende stappen te onderzoeken die nodig zijn om je Instagram account te professionaliseren. Daarbij ben ik erachter gekomen dat je als bedrijf goed moet inspelen op trends en ontwikkelingen op Instagram. Ook heb ik veel tools ontdekt waardoor je al snel een groter bereik krijgt en je account er gelijk ook professioneler uitziet. Naar mijn mening heb ik door dit deskresearch een duidelijk stappenplan ontwikkeld. Hierdoor kan ieder bedrijf stap voor stap richting een professioneler account op Instagram.  

Zoo dit is wel een heel lang blog geworden zeg... en dan is dit nog niet eens het complete deskresearch! In mijn volgende blog vertel ik over mijn reflectie op dit project! 

Liefs Femke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

#3.8 HET EINDE IS ALWEER IN ZICHT...

Pff wat ging deze periode weer snel voorbij... Maar w at was deze periode van Coaching ontzettend tof! Ik ben echt heel erg blij met het res...